TÖVISHÁZI AMBRUS

ZENESZERZŐ
 
1976-ban született Budapesten. A kilencvenes években alapította meg első, Amorf Ördögök nevű zenekarát, melyet Tariska Szabolcs szövegíró-énekessel együtt vezettek, melyhez 1999-től Péterfy Bori színésznő-énekes is csatlakozott. 
 
2005-ben jelent meg Erik Sumo néven első szerzői lemeze a stuttgarti Pulver Records gondozásában, ezzel a zenei formációval Európa-szerte a következő években számos koncertet adtak. A 2007-ben megalakult és azóta is aktív Péterfy Bori & Love Band alapító zeneszerzője és zenekarvezetője. A kétezres évek közepétől zenei producerként is aktív, többek között a Kiscsillag, a Hó Márton és a Jégkorszak, a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenekarok első albumait gondozta. 2009-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. 

A 2015 februárjában megjelent Liza, a Rókatündér című film zeneszerzője, amelyhez a japán nyelvű betétdalokat írta és énekelte. Ennek a filmnek a zenéjével 2016-ban Csengery Dániellel közösen, a Magyar Filmdíj és két másik nemzetközi díj nyertese.

Természetfilmekhez (A fehér szarvas, Vadlovak: Hortobágyi mese), rövid- és kísérleti filmekhez (Darazsak, Ludak, Körtefa) és magyar nagyjátékfilmekhez (Pánik, Becsúszó szerelem) készített munkái mellett hangjátékok (Időfutár, Őfelsége magánnyomozója) zenéjét írta, és a Péterfy Bori & Love Band tíz éves születésnapjára fejlesztett Bori X videójáték kreatív producere volt. 

Tovishazi_Ambrus_portre