KÖBLI NORBERT

BALÁZS BÉLA-DÍJAS FORGATÓKÖNYVÍRÓ, ÉRDEMES MŰVÉSZ
 
Díjai                Balázs Béla-díj (2015)
                        Magyar Filmdíj (2016, Félvilág)
                        Golden Reel Award (2016, Félvilág)
                        Magyar Filmdíj (2018, Árulók)
                        Magyar Filmdíj (2019, Trezor)
                        Golden Reel Award (2019, Örök tél)
                        Érdemes művész (2020)
 
Filmjei           A játszma (2021)
                        Apró mesék (2019)
                        Örök tél (2018)
                        Trezor (2018)
                        Árulók (2017)
                        Szürke senkik (2016)
                        Félvilág (2015)
                        A berni követ (2014)
                        Szabadság különjárat (2013)
                        A vizsga (2011)

Születtem 1977-ben Dombóváron. A Kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségiztem, majd a Pécsi Tudományegyetemen jogászként, dicsérettel diplomáztam. 2001-ben Budapestre költöztem; filmkritikusként és filmforgalmazóként dolgoztam, közben könyvekből, autodidaktaként filmírást tanultam. 2007 óta vagyok főállású forgatókönyvíró.
Romantikus vígjátékok (Made in Hungária, 9 és ½ randi, SOS szerelem!) után érdeklődésem hamar a történelmi témák felé fordult. Íróként elsősorban a negyvenes-ötvenes évek, a Rákosi- és a Kádár-korszak foglalkoztatnak, de írtam filmet a boldog békeidők végnapjairól (Félvilág, rendező: Szász Attila) és az első világháborúról is (Szürke senkik, rendező: Kovács István).

A Kamera Korrektúra-díjas Szabadság különjárat (rendező: Fazakas Péter) és a Magyar Filmdíjas Árulók (szintén Fazakas Péter) a Rákosi-rendszerben játszódik, míg A vizsga (rendező: Bergendy Péter), a Trezor (rendező: Bergendy Péter) és A berni követ (rendező: Szász Attila) a Kádár-korszakban. A vizsga a 2012-es Chicagói Filmfesztiválon Arany Hugo-díjat nyert, A berni követ pedig Montrealban Bronz Zenitet. A Trezor-t – Magyarországról elsőként – nemzetközi Emmy-díjra jelölték 2019-ben.
Két legfrissebb munkám, az Örök tél és az Apró mesék egyaránt a második világháború után játszódik. Az előbbi a málenkij robotban elhurcoltak százezreinek állít emléket igaz történet nyomán, utóbbi pedig egy szélhámos kalandjait követi nyomon a vadnyugati állapotokat idéző 1945-ben. Az Örök tél eddig 30 díjat nyert nemzetközi fesztiválokon, főszereplője, Gera Marina pedig nemzetközi Emmy-díjat kapott.

2007-ben tíz társammal megalapítottam a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét, amelynek máig elnöke vagyok. Bírálóbizottsági tag vagyok a Balázs Béla-díj bizottságban és a Sára Sándor-díj bizottságban.
„A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenységem elismeréseként” 2015-ben Balázs Béla-díjjal tüntettek ki. Egy évvel később a Félvilág című forgatókönyvemért elnyertem az 1. Magyar Filmdíj legjobb forgatókönyvírónak járó elismerését, illetve a kaliforniai Tiburon Filmfesztivál forgatókönyv-díját. 2018-ban a 3. Magyar Filmdíj-gálán a legjobb tévés forgatókönyv díját vehettem át Árulók című munkámért, egy évre rá pedig Trezor című forgatókönyvemért.

Kobli_Norbert_portre